Kiedy nawadniać plantację? 0
Jak efektywnie nawodnić swoją plantacje?

TRUSKAWKI

Truskawki są jednym z wyjątków, należy je podlewać wieczorem lub w nocy by woda wsiąknęła w głąb ziemi, w przeciwnym wypadku gdy słońce nagrzeje ziemię i woda zacznie parować na owocach i liściach może rozwinąć się atraknoza choroba roślin należąca do grupy grzybowych.

 

System korzeniowy truskawek jest płytko osadzony w ziemi, przez co roślina ta wymaga regularnego podlewania.

Przy nawadnianiu truskawki stosuje się więc taśmy kroplujące rozmieszczane wzdłuż rzędów. Takie nawadnianie nie wpływa niekorzystnie na rośliny, ponieważ dostarczana woda nie zwilża roślin, a wpływa bezpośrednio w glebę.

Taśma kroplująca zużywa również znacznie mniej wody niż zraszacze, wypływ wody jest równomierny i nie zależny od prędkości wiatru.

Ważne jest to, że przy zastosowaniu takiego nawadniania plantacji, można równocześnie nawadniać i zbierać plony. Dodatkowo, przez taśmy kroplujące można nawozić rośliny.

 

SADY

 

 

Najbardziej odpornymi na brak wody roślinami, dzięki rozbudowanemu systemowi korzeniowemu, są gatunki drzewiaste. Jednak im młodsze rośliny, tym mniej odporne na suszę. Nawadnianie roślin w sadzie powinno być regularne, w odpowiedniej dawce, a nie rzadkie, za to obfite. Regularne nawadnianie sprawia, że rozwój roślin jest równomierny, a owoce wysokiej jakości.

Najlepszymi stosowanymi systemami nawadniania roślin w sadzie są:

  • nawadnianie kroplowe,
  • nawadnianie podkoronowe oraz nawadnianie nadkoronowe.

Nawadnianie kroplowe charakteryzuje się tym, iż roślina otrzymuje wodę w małych ilościach, za to z dużą częstotliwością.

Linie kroplujące rozmieszczane są wzdłuż rzędów bezpośrednio na powierzchni gleby. Dodatkowo na lekkich glebach, aby zmniejszyć straty wody, stosuje się linie z rozstawem emiterów co 30 cm, na ciężkich zaś nawet co 70cm.

Wydatek wody z takiego emitera wynosi od 0,5 do 10 litrów na godzinę. Nawadnianie podkoronowe, przy użyciu mikrozraszaczy, jest korzystne dla roślin, ponieważ w obrębie korzenia jest zachowana odpowiednia ilość wody.

 

 

MALINY

 

 

Malina bardzo źle znosi brak wody. Jej duże zapotrzebowanie na wodę uwarunkowane jest tym, że roślina potrzebuje wody, aby jej owoce były soczyste.

Aby spełnić takie wymagania, przy tym, aby nie było to rujnujące dla naszego portfela, należy zastosować linię kroplującą. Rozwiązanie to nie tylko zapobiega rozwojom chorób grzybowych, wprowadza oszczędności w zakresie wykorzystywanej energii i wody, ale także jest doskonałym nośnikiem nawozu.

Aby osiągnąć najlepsze efekty, należy wybrać linię kroplującą z wydajnością emiterów 2l/h i rozstawem co 33-50 cm. Linie kroplujące powinny być rozmieszczone wzdłuż rzędów roślin na powierzchni gleby lub na głębokości do 10 cm.

 

SPOSOBY NAWADNIANIA WARZYW

 

 

Odpowiednie nawodnienie warzyw jest bardzo istotne, gdyż to właśnie warzywa są roślinami, które najgorzej znoszą suszę.

Rośliny te pobierają bardzo duże ilości wody ze względu na płytko rozwijający się system korzeniowy oraz wytwarzanie znacznej masy nadziemnej.

Takie cechy jak: jędrność, soczystość, kruchość, ilość włókien, wygląd, kształt, barwa, grubość skórki, smak czy zapach, w dużej mierze zależą od ilości dostarczanej wody.

Dobry stan zdrowotny upraw można zapewnić dzięki stosowaniu nawodnienia w odpowiednim czasie dla danego rodzaju roślin. Zapobiega to też powstawaniu chorób takich jak: zamieranie brzegów liści czy zgnilizna wierzchołkowa.

 

ROŚLINY OKOPOWE

 

 

Ostatnia grupa warzyw, do której należy ziemniak, burak czy marchew pastewna, mają równie wysokie wymagania względem nawodnienia, co pozostałe wcześniej omawiane grupy roślin.

Za ten fakt odpowiedzialny jest słabo rozwinięty system korzeniowy, jak i wytwarzanie dużej ilości biomasy oraz długa wegetacja.

Sprawdzonym sposobem na uzyskanie efektownych plonów roślin okopowych jest zastosowanie systemów deszczowni dostosowanych do danego rodzaju rośliny.

Aby zapewnić odpowiedni wzrost roślin z tej grupy, należy zadbać o odpowiednią wilgotność podłoża, zwłaszcza w okresie kwitnienia i zawiązywania bulw.

Wilgotność gleby w tej fazie rozwoju warzyw powinna osiągać poziom 80%. Rośliny okopowe potrzebują wody w jednorazowych dawkach wielkości ok. 25-35 mm.

 

ROŚLINY KORZENIOWE I RZEPOWE

 

 

Rośliny z tej grupy, tj.: marchew, pietruszka, pasternak, seler, burak ćwikłowy, rzodkiewka, brukiew oraz rzepa, również mają duże wymagania dotyczące dostaw wody.

Dwie pierwsze wymagają największej wilgotności gleby.

Ale wszystkie warzywa korzeniowe potrzebują częstego podlewania gwarantującego stałą wilgotność podłoża.

Podobnie jak w przypadku pozostałych warzyw, niedobór wody może doprowadzić do pękania czy tworzenia się twardych włókien.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

2023 © Anixol.pl | NIP: 5342545633 | 26-720 Łuczynów 11a, woj mazowieckie | realizacja everART

Sklep internetowy Shoper.pl